abigail sykes, journalist

startsida
meriter
arbetsprover
referenser
kontakt

Jag heter Abigail Sykes och är frilansande journalist, översättare och pedagog med fokus på omställningen till hållbara, rättvisa och regenerativa samhällen, i arbetsgemenskapen Omställningsbyrån som jag var med och grundade. Bland mina kunder finns tidningarna Ordfront Magasin, Forskning.se, Extrakt, Land, Läraren, Grus & guld och Landets Fria Tidning.

Jag är även medgrundare av Starfish collective, en grupp utbildare, aktivister och forskare som arbetar för jämställdhet och klimat- och miljörättvisa, med utgångspunkt i forskning av Martin Hultman och Paul M. Pulé om ekologiska maskuliniteter.

2021-2023 bidrog jag med bland annat processledning, hållbarhetscoachning och omvärldsbevakning i projektet Omställningskultur för att främja den kulturella och kreativa näringen på Gotland och dess omställning för ett hållbart företagande.

2020 och 2021 höll jag kvällskurser genom Studieförbundet Vuxenskolan om att skriva om en hållbar framtid. 2018 undervisade jag i hållbarhet, journalistik och sociala medier på Holma folkhögskola i Höör/Lund. 2012-2014 arbetade jag deltid som lärare i medborgarjournalistik på Glokala folkhögskolan i Malmö (se wikin här) och jag anlitas regelbundet för kurser, workshops, föreläsningar, panelsamtal och intervjuer om medborgarjournalistik, journalistik, skrivande och media, samt ekologiska maskuliniteter, omställning och Joanna Macys Work that reconnects.

I juni 2022 publicerades den fiktiva berättelsen När framtiden är här - en dag i vårt hållbara Örebro 2050 som jag skrivit utifrån kommunens hållbarhetsmål tillsammans med Örebro kommun och kommunikationsbyrån Advant. I januari 2022 lanserades studiematerialet Klimatsamtal av tankesmedjan Global utmaning, där jag bidrog med texter. Hösten 2020 översatte jag webbplatsen Klimatprata.se till engelska. I maj 2019 publicerades boken Omställningshandboken - Guide till att skapa blomstrande lokala gemenskaper som jag översatt från engelskan på uppdrag av Omställningsnätverket. I oktober 2018 publicerades boken Omställningsrörelsen - Globala utmaningar, lokala lösningar, där jag är redaktör. Boken innehåller texter av mig och andra som varit publicerade i Landets Fria Tidning.

Ett foto på Abigail Sykes

Jag har läst Programmet för medieproduktion och journalistik på Högskolan i Kalmar och sommaren 2005 tog jag min kandidatexamen i journalistik. Förutom min utbildning i journalistik har jag bland annat läst kurser i permakulturdesign (PDC), att skriva facklitteratur, kulturjournalistik, medie- och kommunikationsvetenskap till c-nivå, vilket motsvarar en informatörsutbildning, samt två år på estetisk linje på folkhögskola med bland annat fotografi.

Jag är godkänd för f-skatt, har B-körkort och är en kompetent fotograf samt certifierad permakulturdesigner.

Jag är 43 år gammal, bor i Skåne och föddes i Aotearoa/Nya Zeeland. Jag har engelska som modersmål men har bott i Sverige sedan 1989 och talar och skriver lika bra på svenska.

Webbplatsen senast uppdaterad 2024-04-19.