abigail sykes, journalist

startsida
meriter
arbetsprover
referenser
kontakt

Jag heter Abigail Sykes och är frilansande journalist, lärare och översättare med fokus på Omställningsrörelsen för ett hållbart samhälle, i nätverket Omställningsbyrån.

I maj 2019 publicerades boken Omställningshandboken - Guide till att skapa blomstrande lokala gemenskaper som jag översatt från engelskan på uppdrag av Omställningsnätverket. Den finns att ladda ner gratis via länken ovan.

I oktober 2018 publicerades boken Omställningsrörelsen - Globala utmaningar, lokala lösningar, där jag är redaktör. Boken innehåller texter som varit publicerade i Landets Fria Tidning, numera Landets Fria Syre.

2018 undervisade jag i hållbarhet, journalistik och sociala medier på Holma folkhögskola i Höör/Lund. 2012-2014 arbetade jag deltid som lärare i medborgarjournalistik på Glokala folkhögskolan i Malmö (se wikin här) och jag anlitas fortfarande regelbundet för workshops, föreläsningar och intervjuer om medborgarjournalistik, journalistik och media.

Just nu gör jag inhopp som redigerare på HD-Sydsvenskan. 2015-2017 var jag chefredaktör på Landets Fria Tidning. Efter att jag började på Fria Tidningar 2012 var jag bland annat ansvarig för nyheter, kultur, webb, sociala medier, fördjupningssektionen Tema, feature, läsarnas sidor samt inte minst avdelningen om Omställningsrörelsen. Jag har tidigare jobbat som nyhetsreporter, lokalredaktör och redigerare på Norra Skåne, Skånska Dagbladet, Lokaltidningen, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda. Jag har även varit kultur- och nöjesreporter, programledare, producent, nyhetsreporter samt nyhetssändare på SR Kristianstad, SR Örebro, SR Kalmar, SR Blekinge och SR Jönköping.

Utöver journalistik och undervisning har jag bland annat jobbat med översättning, kommunikation och administration inom offentlig sektor, exempelvis för Malmö stad, Lunds universitet och Nya Zeelands utbildningsdepartement.

Ett foto på Abigail Sykes

Jag är 39 år gammal och föddes i Nya Zeeland. Jag har engelska som modersmål men har bott i Sverige sedan 1989 och talar och skriver lika bra på svenska.

Jag har läst Programmet för medieproduktion och journalistik på Högskolan i Kalmar och sommaren 2005 tog jag min kandidatexamen i journalistik. Förutom min utbildning i journalistik har jag bland annat läst kurser i kulturjournalistik, medie- och kommunikationsvetenskap till c-nivå, vilket motsvarar en informatörsutbildning, samt två år på estetisk linje på folkhögskola med bland annat fotografi.

Mitt specialområde inom kulturfältet är samtida dans. Jag har varit med i Dansstationens studiecirkel om samtida dans sedan 2012 och under 2016-2017 var jag referensperson för Kultur Skånes utvecklingsbidrag inom dans och nycirkus.

Jag är godkänd för f-skatt och har B-körkort. Jag är van vid både PC och Mac och kan bland annat NewsPilot, QuarkXPress, Adobe InDesign, Neo, SaxoPress, SaxoTech, Photoshop, Illustrator, DIGAS, ENPS, Mandozzi, Isidor, Adobe Audition, XHTML och CSS. Jag är också van vid att HF:a och en kompetent fotograf.

Jag arbetar självständigt, snabbt och noggrant; är bra på att hitta egna nyheter och lär mig snabbt nya rutiner och program.

Webbplatsen senast uppdaterad 2019-06-02.